Годишна дистрибуција на ПМ честички во Скопје

Во централното подрачје на град Скопје, скоро преку целата година концентрацијата на ПМ честички се движи во граничните вредности, а во ладните периоди доста повисоко од граничните вредности. На следните графикони се дадени дистрибуции на ПМ10 и ПМ2,5 честичките по месеци, за Скопје Центар и Карпош за 2015 година (до овој момент министерството за животна средина нема изготвено извештај за 2016 година)

Како што може да се види од следните графикони, скоро за пола година загадувањето е екстемно (Јануари, Февруари, Октомври, Ноември, Декемви) додека за остатокот од месеците (освен два-три) ПМ 2,5 е на горна граница или поголемо.

ПМ честички скопје центар, годишно ПМ честички скопје карпош, годишно

Референци:

Za zdrav zivot koristete procistuvac na vozduh.

Go cisti vozduhot od stetni PM cesticki, alergii, bakterii, virusi, cad i drugi stetni sostojki vo vozduhot.

Nasite proizvodi korisat aktiven jaglen, hepa filter i plasma tehnologija koja dejstuva kako jonizator.

Виникс пречистувачи на воздух

WinixMk