Бронхитис во пораст поради загадувањето со ПМ честички

Термоцентралите РЕК Битола и Осломеј (привремено не работи) произведуваат илјадници тони ПМ честички и други опасни гасови. Според Ан Стауфер, директорка на алијансата Хил за човекова околина од Брисел загадувањето го чуствува цела Македонија но и Европа. Загадувањето од нашите централи прави здравствени проблеми кај нас но и во Европа! Ако на тоа се додаде загадувањето и од домовите кои се греат на дрво и јаглен, но и возилата може да се заклучи дека ние дишеме доста загаден воздух. За споредба, според WHO, извештај 2016 средната вредност на ПМ0,2 во Македонија е 43ug/m3 (микрограми на метар кубен). За Албанија вредноста е 17ug/m2, за Грција 13ug/m3 за Германија 14ug/m2.

Цената од загадениот воздух ја плаќаме сите ние и нашите деца. ПМ честичките влијаат директно на нашето здравје. На студијата објавена на ТВ НОВА, секоја година само од ПМ честичките од РЕК Битола и Осломеј заболуваат околу 60 деца од бронхитис. Во таа студија не се земени други загадувачи па оваа бројка сигурно е поголема.

Видеото е превземено од ТВ НОВА http://tvnova.mk/

Дишете чист воздух барем додека сте дома

Постои начин да ги исфилтирате штетните ПМ честички во вашиот дом со помош на квалитетен прочистувач на воздух. Winix прочистувачите на воздух се базирани на ХЕПА филтер. ХЕПА филтерот е високо квалитен филтер кој ги филтрира ПМ честичките поголеми од 0.3 микрони. Тука спаѓаат ПМ0.3 ПМ2,5 ПМ5, ПМ10 и поголеми.

Визуелен тест како прочистувачот филтрира чад

Мерење колку ПМ честички се исфитрирани

Сертификати

Освен тестовите направени погоре, уредите ги имаат тестирано независни трети авторитети/лабаратории од Европа и Америка. Сите Winix прочистувачи имаат сертификат дека функционираат така како што е наведено во специфијацијата.

AHAM

AHAM сертификат за виникс

ECARF

ECARF сертификат за виникс

Allergy.uk

Allergy.uk сертификат за виникс

Освен ПМ честички, уредот ги елиминира и бактериите и вирусите. Погледнете како овде. За повеќе информации погледнете ги продуктите

Za zdrav zivot koristete procistuvac na vozduh.

Go cisti vozduhot od stetni PM cesticki, alergii, bakterii, virusi, cad i drugi stetni sostojki vo vozduhot.

Nasite proizvodi korisat aktiven jaglen, hepa filter i plasma tehnologija koja dejstuva kako jonizator.

Виникс пречистувачи на воздух

WinixMk