Што е ХЕПА филтер ?

При изборот на прочистувач на воздухот за вашиот дом или канцеларија, најбитен е ХЕПА филтерот. Квалитетот на ХЕПА филтерот што го користи прочистувачот на воздухот е клучен, бидејќи тој е најважниот елемент во процесот на филтрирање и чистење на воздухот од честички штетни за здравјето.

ХЕПА-филтрите се причина за инсталирање на толку многу прочистувачи на воздух за време на сегашната пандемија во училиштата, болниците и канцелариите и причината зошто прочистувачите на воздухот се корисни за подобрување на квалитетот на животот на оние кои страдаат од алергии и астма.

Но, што се ХЕПА филтри? Како работат тие? Зошто се толку ефикасни против вируси, бактерии и алергени? Тука ќе најдете се што треба да знаете.

Што е ХЕПА филтер?

HEPA филтри (High Efficiency Particulate Air) се филтри со голем капацитет за филтрирање на мали честички (навистина мали!). ХЕПА филтрите отстрануваат повеќе од 99,9% од честичките од протокот на воздух што минува низ нив. Овие честички можат да бидат алергени, вируси, бактерии, хемиски соединенија, прашина и многу други.

Ова е од голема помош за луѓето со астма, алергии или оние кои страдаат од респираторни проблеми. Овие типови на филтри стануваат многу важни за време на кризата КОВИД-19 со тоа што помагаат да се редуцира вирусот во затворени простории, со што се намалува ширењето на вирусот.

Како работат ХЕПА филтрите?

Операцијата е едноставна. Прочистувачите на воздух го поминуваат воздухот низ низа филтри (вклучително и ХЕПА филтерот) и ослободуваат чист воздух во просторијата. Филтерот е составен од мрежа од случајно поставени влакна, кои обично се слоеви на целулоза, синтетички влакна. Овие влакна се распоредени во форма на хармоника, што им дава поголем капацитет за фаќање на честичките. ХЕПА филтерот лесно ги отстранува патогените микроорганизми поголеми од 0,3 микрони.

Ефикасност на филтерот ХЕПА

За да изберете помеѓу еден или друг прочистувач на воздухот, треба да знаете каков тип на ХЕПА филтер користи секој прочистувач. Затоа, мора да започнете со знаење колкав процент на честички се способни да соберат различните видови ХЕПА филтри.

Во моментов не е можно да се постигне филтрација од 100%, иако оваа технологија е многу близу до неа, бидејќи ХЕПА филтерот задржува 99,9% од најчестите честички (МППС) од 0,12 до 0,25 микрони. ХЕПА филтерот е во можност да го стори тоа со најмала и најпробиена големина на честички (МППС), сега замислете колку се ефективни против честички поголеми од еден микрон, а тоа се оние честички на кои вирусите имаат навика. Затоа, ефикасноста на HEPA филтерот е скоро 100 %.
Во овој момент нема поефикасна технологија за третман на воздух.

ХЕПА филтерот мора да биде сертифициран

При избор на ХЕПА филтер, од суштинско значење е тој да биде сертифициран. За да бидат сертифицирани, ХЕПА филтрите и прочистувачите на воздухот мора да поминат одредени тестови. Во Европа, филтрите мора да отстранат најмалку 99,95% од честичките од воздухот. Во Соединетите држави, од друга страна, најмалку 99,97% од честичките мора да се филтрираат.

Во Европа. ХЕПА филтрите се класифицирани според стандардот UNE-EN 1822-1: 2020.

Стандардот EN 1822 ни кажува дека постојат 3 главни категории филтри или класи наречени: EPA, HEPA и ULPA филтри , варирајќи ја ефикасноста на задржување на честичките од помал капацитет (EPA) до поголем капацитет за задржување во филтрите (ULPA). УЛПА се користи во суштина во болници и лаборатории. Филтрите HEPA H13 и True HEPA се најчесто користени филтри денес за домови, училишта и канцеларии бидејќи овозможуваат ефективно филтрирање и имаат прифатлива цена.

  • ЕПА „Efficient Particulate Air”“, со нивоа на класификација: E10, E11 и E12.
  • ХЕПА „High Efficiency Particulate Air“, кои вклучуваат две нивоа на класификација: H13 со ефикасност од 99,95% и H14 со 99,995%. Перформансите на Вистинскиот филтер ХЕПА (99,97%) се меѓу H13 и H14.
  • ULPA „Ultra Low Penetration Air“, со три нивоа на класификација U15, U16 и U17.

Сите прочистувачи на воздух WINIX се тестирани и сертифицирани од ECARF според стандардот UNE-EN.1822-1: 2020. Вистинскиот HEPA филтер (американска класификација) е оној што го користи WINIX во нашите прочистувачи на воздухот, тој е помеѓу H13 и H14 (европска класификација), филтрирајќи 99,97% од честичките.

Што е вистинскиот филтер ХЕПА? Кој вид на филтер го користат WINIX прочистувачите ?

Во САД за да се смета за вистински HEPA филтер , HEPA филтерот мора да биде сертифициран за да се отстранат 99,97% од сите микроскопски честички со големина од 0,3 микрони. Микроните, кои се еден милионити дел од метарот, се начинот на мерење на честичките. Невозможно е човечкото око да забележи нешто помало од 10 микрони.

Еве неколку типови на честички што може да ги зафати True HEPA филтерот:

 

Погледнете ги сите продукти

 

Извор: WinixEurope

Za zdrav zivot koristete procistuvac na vozduh.

Go cisti vozduhot od stetni PM cesticki, alergii, bakterii, virusi, cad i drugi stetni sostojki vo vozduhot.

Nasite proizvodi korisat aktiven jaglen, hepa filter i plasma tehnologija koja dejstuva kako jonizator.

Виникс пречистувачи на воздух

WinixMk