ХЕПА филтер

High efficiency particulate air (HEPA), т.е филтер за воздух кој ги абсорбира ПМ честичките со висок степен на ефикасност. ХЕПА филтрите имаат доста широка примена во разни области. Хепа филтрите се оставени од микроскопски синтетични влакна кои се испреплетени меѓу себе и формираат филтер чии што отвори не надминуваат 0,3

Објаснување на сертификатите

Winix прочистувачите имаат неколку сертификати. Сертификатите можат да се погледнат на страните на продуктите со кликање на логоата. Но што точно значат сертификатите и која е нивната важност ? Секој сертификат има различно значење. Да ги образложиме најважните. Сертификат AHAM The Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) е Америчка организација

Бронхитис во пораст поради загадувањето со ПМ честички

Термоцентралите РЕК Битола и Осломеј (привремено не работи) произведуваат илјадници тони ПМ честички и други опасни гасови. Според Ан Стауфер, директорка на алијансата Хил за човекова околина од Брисел загадувањето го чуствува цела Македонија но и Европа. Загадувањето од нашите централи прави здравствени проблеми кај нас но и во Европа!

Winix PlasmaWave не произведува озон

Мерењето направено на видеото има за цел да провери дали Winix прочистувачот на воздух произведува штетен озон кога работи PlasmaWave. Со инструмент за мерење на озон се мери вредноста на озон надвор. Измерената вредност изнесува 0,04ppm (parts per million, делови од милион). Потоа се мери вредноста на озон внатре. Вредноста

Визуелен тест како прочисувачите филтрираат чад.

За да провериме како Winix прочистувачите на воздух се справуваат со чад, направивме визуелен тест. Направивме прозирна кутија составена од пластична рамка и целофан која е задихтуван на сите страни освен на основата. Во кутијата ставивме прочистувач на воздух Winix P450. Ставивме жарчиња и темјан кој произведува доста чад. Додека

Внимавајте кога купувате јонизатор! Можеби произведува озон!

Озонот е токсичен. Побарајте сертификат дека уредот не произведува озон. Во спротивно не купувајте такви уреди! Winix прочистувачите користат механички метод за одстранување на нечистотиите од воздухот. Тоа е високо квалитетен ХЕПА филтер кој не пропушта ништо што е поголемо од 0,3 микрони и филтер со активен јаглен. Покрај ХЕПА

Елиминација на бактерии од воздухот со ХЕПА филтер

Кашлицата е доста честа појава во зимскиот период. Воспалено грло, затнат нос, грип. Болните кога искашлуваат во затворени простории го преплавуваат воздухот со бактерии и вируси. Останатите што живеат заедно го дишат тој воздух. Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Haemophilus parainfluenzae се само дел од бактериите кои прочистувачите на Winix ги

Мапа на загаденост

На нашата веб страна воведовме мапа на загаденост со цел корисниците подобро да се информираат за квалитетот на воздухот на ниво на цела македонија. Податоците се измерени од страна на airquality.moepp.gov.mk. На мапата не се прикажуваат директно бројот на ПМ честичките и други загадувачи бидејќи приказот би бил доста комплексен.

ПМ Честички

Воздухот во Македонија е алармантно загаден. На тоа укажуваат мерните станици кои речиси секојдневно регистрираат загадување кое е повеќекратно над дозволеното. Поради тоа што воздухот е загаден со опасни честички, жителите на повеќе македонски општини дишат на жабри. Високо индустријализираните центри како Скопје, Битола (енергетика), Кавадарци (металургија) и Миладиновци (рафинирање

Болести на белите дробови

Директно поврзани со изложувањето на чад од цигари се астмата, хроничниот бронхитис и честите настинки. Луѓето со овие состојби кои живеат со пушачи или работат во средина во која се пуши, се повеќе склони на влошување на болеста. Емфизем е неизлечлива состојба која ги погодува белите дробови и се јавува

Za zdrav zivot koristete procistuvac na vozduh.

Go cisti vozduhot od stetni PM cesticki, alergii, bakterii, virusi, cad i drugi stetni sostojki vo vozduhot.

Nasite proizvodi korisat aktiven jaglen, hepa filter i plasma tehnologija koja dejstuva kako jonizator.

Виникс пречистувачи на воздух

WinixMk